Ruská centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu

11.12.2014 Celý región

Moskva 11. decembra (TASR) - Ruská centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 100 bázických bodov na 10,5 %, aby zabrzdila infláciu a podporila rubeľ.

Nepodarilo sa jej však zabrániť ďalšiemu oslabovaniu ruskej meny, ktorá dnes dosiahla nové minimum. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Neschopnosť centrálnej banky zastaviť pád rubľa, výrazné zníženie cien ropy a sankcie Západu tak predstavujú veľkú výzvu pre prezidenta Vladimira Putina a jeho popularitu, ktorá je čiastočne postavená na stabilite a prosperite Ruska.

Putin síce vyhlásil vojnu špekulantom, ale ani v poradí piate zvýšenie úrokovej sadzby centrálnej banky v tomto roku nezastavilo oslabovanie ruskej meny. Banka, ktorá už od februára zvýšila kľúčovú sadzbu o 500 bázických bodov, dnes vyhlásila, že bude pokračovať v doterajšej menovej politike, ak inflačné riziká ešte stúpnu. Odhaduje tiež, že sa jej podarí stlačiť infláciu k cieľovej úrovni 4 % v strednodobom časovom horizonte, ale v 1. kvartáli 2015 ešte očakáva, že miera inflácie prekročí 10 %. Na ilustráciu, v novembri dosiahla medziročná miera inflácie v Rusku 9,1 %.

Banka zároveň znížila prognózu pre ruskú ekonomiku v nasledujúcich troch rokoch, ale konkrétne čísla nezverejnila. V predchádzajúcej predpovedi však uviedla, že ekonomika bude do konca roka 2016 stagnovať a v roku 2017 sa odrazí od dna a mierne vzrastie. Ministerstvo hospodárstva nedávno revidovalo svoju prognózu na rok 2015 a najnovšie očakáva, že výkon ruskej ekonomiky na budúci rok klesne o 0,8 %.

Rubeľ dnes znova oslabil, prekročil hranicu 55 rubľov za jeden dolár a dosiahol kurz 55,45 RUB/USD.
 

Vyberte región